2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A szakmai fejlődés lesz a 23. Közgazdász Vándorgyűlés legfontosabb terméke

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) október 17 és 19. között Székelyudvarhelyen, immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Közgazdász Vándorgyűlést, amelynek legfontosabb terméke a szakmai fejlődés, és az, hogy a résztvevők olyan neves szakemberekkel találkozhatnak, akiktől tanulni lehet – jelentette ki Csatlós Pál, az RMKT alelnöke, a rendezvény kommunikációs és PR felelőse a 23. Közgazdász Vándorgyűlést megelőző sajtótájékoztatón, amelyen Szécsi Kálmán az RMKT elnöke is részt vett.

Idén “A Modern Erdély Gazdasági Jövőképe” témában megrendezett Vándorgyűléssel kapcsolatban Szécsi Kálmán elmondta: “a vándorgyűlések az évek folyamán egyre nagyobb rendezvénnyé nőtték ki magukat, reményeink szerint az idei Vándorgyűlés is előrelépés lesz ebben a tekintetben. Arra számítunk, hogy a konferenciának 300-350 résztvevője lesz előadókkal és meghívottakkal együtt”. Hozzátette: “azt szeretnénk elérni, hogy minél többen kapcsolódjanak be a konferencia munkálataiba, hiszen célunk a régi határok feszegetése. Ennek az egyik iránya, hogy elmozduljunk a diplomás közgazdászok irányából a vállalkozásban dolgozók, a vállalkozók vagy a vállalatirányítók fele”. 

Csatlós Pás és Szécsi Kálmán

Az RMKT elnöke arra is kitért, hogy a Társaság legjelentősebb szakmai rendezvénye már harmadik alkalommal látogat el Székelyudvarhelyre. “Öröm számomra, hogy egy olyan térségbe megyünk, ahol számos erdélyi magyar vállalat székel. Attól függetlenül, hogy kistérségnek számít, annak a régiónak Székelyudvarhely az egyik legmeghatározóbb városa”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az üzleti szektor milyen mértékű érdeklődést mutat a rendezvény iránt, Szécsi elmondta: “ott tartunk, hogy már nem nehéz meggyőzni az üzleti szféra képviselőit, hogy előadóként részt vegyenek a Vándorgyűlésen. Ez azért is van így, mert próbálunk szakmailag színvonalas rendezvényeket szervezni. Az idén számos nagyvállalat vezetője is előadóként vesz részt a Vándorgyűlésen. Ott lesz például a Hargita Gyöngye vezérigazgatója és az Autonet tulajdonosa. Ezek teljes mértékben erdélyi magyar nagyvállalatok, és 100%-ban erdélyi magyar tőke van mögöttünk.”

Csatlós kiemelte, hogy a vállalatok jelentős mértékben támogatják a rendezvényt. “Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy értéket nyújtsunk az erdélyi magyar közgazdászoknak és a vállalkozásoknak. Ezt a vállalkozások is felismerték, és nekük hála legalább 50%-ban szponzorpénzekből hoztuk össze a rendezvény költségvetését.”

Szécsi felhívta rá a figyelmet, hogy nagyon fontos a fiatalok megszólítása. “A mi rendezvényeinken rendszerint nagyon sok fiatal vesz részt, ezért is örömteli, hogy a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal felajánlotta, hogy megtéríti 20 udvarhelyi diák hazautazását a konferenciára, és vállalja 30 fiatal közgazdász elszállásolását a rendezvény ideje alatt" - emelte ki Szécsi.  

A rendezvényről és az előadókról bővebben a vandorgyules.rmkt.ro weboldalon olvashattok.

rmkt
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális