2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Kínában a járványt is megfékezték, a gazdaság is dübörög

szerk. utolsó frissítés: 19:40 GMT +2, 2020. október 05.

Jelenleg úgy tűnik, hogy 2008 után ismét Kína húzhatja ki a világot a recesszióból. Mi van a gyors kilábalás mögött?


Mint ahogyan a 2008-as válságot követően is láttuk, úgy tűnik, ezúttal is Kína vezeti ki a globális gazdaságot a recesszióból. Bár az okok részben technikai jellegűek, mégis Kína volt az egyedüli számottevő gazdaság, ahol már a második negyedévben nőtt a GDP - írja elemzésében a Portfólió.

A gyors kilábalást a könyörtelenül hatékony járványügyi intézkedések tehették lehetővé

A látványos gazdasági helyreállást az tette lehetővé, hogy a rendkívül szigorú intézkedéseknek köszönhetően az ország a Vuhanból indult járványt gyakrolatilag már az 50. napon meg tudta állítani. A közel 1,4 milliárdos lakossággal rendelkező országban egyelőre a második hullám sem ütötte fel a fejét, a John Hopkins Egyetem adatai szerint tegnap 25 új esetet regisztráltak, és egyetlen elhunytról sem érkeztek beszámolók.

A járvány megfékezésének kínai módja és annak eredményessége persze sok vitát szült az elmúlt időszakban. A New Yorker hetilapnak készült beszámoló szerint - amelyet egy Kínában dolgozó amerikai oktató készített, miután visszatért az országba - a járvány sikeres kezelésében kulcsszerepe volt annak, hogy a szigorú szabályok betartásának ellenőrzését a helyi pártbizottságokra bízták. A családoknak legfeljebb egy-egy tagja mehetett el bevásárolni, azt is két-háromnaponta. A fertőzés legkisebb gyanúja esetén is lepecsételték az otthonok ajtaját, az ott élők pedig egészen addig nem hagyhatták el a lakásaikat, amíg fel nem térképezték az elmúlt időszakban létesített kapcsolataikat, illetve meg nem bizonyosodtak arról, hogy a családok egyik tagja sem fertőzésveszélyes.

Fotó: Aly Song/Reuters

Szokatlanul visszafogott gazdaságpolitikai lépésekkel reagáltak

A sokat vitatott szigorú intézkedésekre azért is érdemes kitérni, mert oda vezettek, hogy Kínában tudott a leghamarabb újraindulni a gazdaság. Még annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesésre az ország szokatlanul visszafogott gazdaságpolitikai lépésekkel reagált. Miközben az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a monetáris és fiskális lépések példátlanul gyorsak és jelentősek voltak, addig Kína mindössze 3,6-3,8 százalékos várható többlethiányt okozó intézkedésekkel próbálta kezelni a válságot. Összehasonlításképp, az Egyesült Államokban az idei pénzügyi év első 10 hónapjában az állami kiadások 49,9 százalékkal haladták meg a bevételeket, amire nem volt példa a második világháború óta.

A nagy nyugati költekezés ellenére a gazdaság magához térése mégis Kínában rendkívül látványos. A gazdaság teljesítményét a statisztikai adatoknál jóval korábban mutató beszerzési menedzser indexek azt jelzik, hogy az ázsiai szuperhatalom szolgáltatási szektora az elmúlt 10 év legjobb adatát nyújtotta a nyári hónapokban.

De meglepően meggyőzőek a második negyedévre szóló kínai GDP-adatok is. Az OECD szerint negyedéves összehasonlításban a kínai GDP 11,5 százalékkal emelkedett, miközben az euróövezetben 11,8 százalékkal, az Európai Unióban 11,4 százalékkal csökkent a gazdaság.

Változott a világ az előző válsághoz viszonyítva

Ami a gazdasgi stimulusokat illeti, a Portfólió elemzése is azt emeli ki, hogy 2008-ban épp fordított volt a helyzet. Akkor ugyanis Kína lépett gyorsan és nagyot fiskális téren, míg az Egyesült Államok és Európa vezetői hosszú hónapokig tanakodtak a beavatkozás mértékén és mikéntjén. A mostani eltérő válságkezelést persze a körülmények is indokolják, de a 2008-as válságot követően újra úgy tűnik, hogy ebből a recesszióból is Kína fogja kihúzni a globális gazdaságot.

Biztos nem csalnak az adatokkal?

Ez azt is jelenti, hogy Kínában valóban összejöhet gazdaság V-alakú helyreállása. Ugyan az ázsiai nagyhatalom adatszolgáltatásával szemben igencsak gyakran merülnek fel kételyek, a Wall Street Journal friss elemzése szerint a nyersanyagpiaci trendek is azt támasztják alá, hogy valóban töretlen lehet a kínai visszapattanás. Elemzésükben a réz határidős árfolyamából indulnak ki, amely az elmúlt időszakban a nagy kereslet miatt jelentős emelkedést mutatott.

A réz jelentősége azért nagy, mert széles körben használják az iparban, például a járműgyártásban, de a mobilkészülékeknél is elengedhetetlen komponens. Az árából azért lehet fontos következtetéseket levonni a kínai gazdaság teljesítményét illetően, mert az ázsiai ország nagyjából a globális rézfelhasználás feléért felel. Kissé leegyszerűsítve, ha a réz árfolyama emelkedik, az azt jelenti, hogy dübörög a kínai ipar, ha csökken, akkor ennek ellenkezőjére lehet következtetni.

Most a réz határidős árfolyama rég látott magasságokba emelkedett, és elérte a 3 dollárt (egy font tömegnyi réz ára ennyi, egy font 453,59 gramm). Ez ugyan év elejéhez viszonyítva csak 8%-os emelkedés, a februárban és márciusban tetőző nagy kínai leállás időszakához képest már 40%-os növekedésnek felel meg. Kínában tehát a központi statisztikák és a piaci trendek alapján nem csak az tűnik valószínűnek, hogy összejöhet a V-alakú gazdasági helyreállás, hanem az is, hogy az ország a nyugati államoknál sokkal előnyösebb pozícióból áll készen a folytatásra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális