2020. július 15. szerdaHenrik
EUR = 4.8430 RON
USD = 4.2615 RON
HUF = 1.3631 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,416.87(-0.63%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Soha nem volt még ekkora globálisan a középosztály aránya

Ambrus István utolsó frissítés: 14:51 GMT +2, 2019. május 30.

A Brookings szerint globálisan minden másodpercben megmenekül egy személy a mélyszegénységtől.


Elemzők szerint az elmúlt időszakban jelentősen nőtt globális szinten az a középréteg, amely ideális esetben a társadalom gerincét képezi. Igaz, legtöbb esetben azt, hogy valaki a középosztályhoz tartozik-e vagy sem, olyan egyszerű tényezők alapján határozzák meg, hogy hány háztartásban van mosógép, autó, számítógép vagy okostelefon. 

A Brookings Intézet szerint viszont a mezőgazdaság-alapú társadalmak 10 ezer évvel ezelőtti megjelenése óta nem állt ilyen jól az emberiség nagy része. Ennek szerintük az a magyarázata, hogy a mezőgazdaságra alapozó társadalmak az elmúlt pár ezer évben nem tették lehetővé azt a jólétet, ami a modern gazdaságoknak és a világszinten zajló tömegtermelésnek köszönhetően kialakult. Mindezek mellett viszont azok száma is magas, akik anyagi szempontból sebezhetőnek számítanak, vagy mélyszegénységben élnek. Ezt mutatja az alábbi ábra is:

Az vitatott téma, hogy miként kell meghatározni a társadalom középosztályát, teljesen mást jelent ugyanis Németországban, Angliában vagy az Egyesült Államokban a középosztályhoz tartozni, mint a kelet-európai Románia, Bulgária vagy Magyarország esetében. A Brookings Institution elemzése a jövedelmek alapján négy kategóriába sorolja az emberiséget, és a jövedelmeket vásárlóerő-paritáson számolva próbálja összehasonlítani. A Brookings besorolása szerint:

  • Szegénynek számít, aki napi kevesebb mint 1,9 dollárból él.
  • Anyagilag sebezhetőnek, aki naponta 1,9 és 11 dollár közötti összeget költ.
  • Középosztálybelinek számítanak a napi 11-110 dollárt költők.
  • 110 dollár fölött pedig következnek a gazdagok. (Az összegek 2011-es dollárban, vásárlóerő-paritáson számolva értendők).

A Brookings szerint bár még mindig jelentős a szegénységben vagy sebezhető anyagi helyzetben élők aránya, az elmúlt években tapasztalható társadalmi szintű változások következtében egyre többen kerülnek ki a széles tömegeket érintő szegénységből, és válnak a középosztály tagjává. Az intézet szakértői szerint ezen felül növekszik azoknak az aránya is, akik a középosztályból átlépnek a tehetősebb, gazdagok táborába. A kimutatásaik szerint jelenleg a világon másodpercenként egy ember menekül meg a mélyszegénységtől a jobb gazdasági helyzet és az életkörülmények javulása miatt.

Ez azért is fontos, mert a középosztály az a társadalmi réteg, amely az aktuális kormányzatokkal szemben konkrét elvárásokat támaszt az oktatás, egészségügy és bizonyos gazdasági kérdések kapcsán - mutatnak rá a szakértők. Azt is hozzáteszik  ugyanakkor, hogy ezeknek a tömegeknek a vásárlóereje a gazdaság működését is meghatározza.

Ezzel kapcsolatban érdekes adat, hogy napjainkban a háztartások kiadásai a globális fogyasztás több mint felét teszik ki, a termékek kétharmadát pedig a középosztályba tartozó emberek vásárolják meg. Ezért aztán a világgazdaság növekedése szempontjából sem elhanyagolható, hogy a középosztály a legjobban növekvő szegmense a globális populációnak, amely optimista becslések szerint 2030-ra eléri az 5,3 milliárd főt.

Az OECD tagállamokban kicsit más a helyzet

Az OECD államok szervezetének titkára, Angel Guirra idén áprilisban azt hangsúlyozta, hogy a jóléti államokban 1980 és 2010 között 3%-kal csökkent a bevétel szerint számított középosztály aránya, amelynek 58%-a elégedetlen a jelenlegi szociális és gazdasági helyzettel. Mindemellett az OECD országban élő középréteg kiadásai az elmúlt évtizedekben egyre emelkedtek, az egészségügy, az oktatás és a háztartás kiadásai az inflációnál is nagyobb mértékben emelkedtek, amelyeket nem követtek arányosan béremelések. A jóléti országokban a mostani középosztály tagjai közül minden harmadik személyből egy anyagi tekintetben ki van téve annak a kockázatnak, hogy kisebb mértékű bevételkiesés esetén a középosztályból könnyen szegénységbe sodródhat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális