2019. október 16. szerdaGál
EUR = 4.7537 RON
USD = 4.3082 RON
HUF = 1.4276 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,510.94(-0.36%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Huzalgyártó nagyhatalom vagyunk, de már az autóipar terén sem állunk rosszul

Ambrus István utolsó frissítés: 14:04 GMT +2, 2019. május 15.

A Dacia továbbra is a román ipar gyöngyszeme, az EU-ban minden negyedik autót a Volkswagen Csoport értékesíti.


A világ 191 országa közül Románia a 41. helyet foglalja el az exportra szánt termékekből származó bevétel szerinti rangsorban - derül ki az Economic Complexity Indexből. Az exportált javak összértéke 70,5 milliárd dollár, viszont sokkal nagyobb a behozatal, vagyis az import értéke: eléri a 81,4 milliárd dollárt. Románia 10,9 milliárd dollárral több javat importál külföldről, mint amennyit a hazai gazdasági szereplők export formájában külföldre tudnak értékesíteni.

Románia esetében a legnagyobb arányban az autóalkatrészek (10%) vannak jelen az exportra szánt termékek között. Az autóalkatrészeket követően a szigetelt huzalok gyártása jelenti a másik húzóágazatot. Kína, Mexikó, az Egyesült Államok, valamint Németország után Románia értékesíti világszinten a legtöbb szigetelt huzalt, összesen 4,55 milliárd dollár értékben.

Továbbra is a külföldi befektetők hajtják legerősebben a román gazdaság motorját

Az idei, 2019-es krajovai Automotive Industry Fórumon Nicolae Bădălău gazdasági miniszter elmondta, jelenleg az autóipar a bruttó hazai össztermék 14%-át teszi ki, az export árucikkeknek pedig a 27%-át jelentik az autóalkatrészek. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy negyedmillióan dolgoznak a romániai autóiparban, amelyen belül nem csak a két legnagyobb gyártó, a Dacia és a Ford számít fontos gazdasági szereplőnek, hanem az a közel 600 tartozékokat gyártó cég is, amely a horizontális szektor része.

A francia Renault Csoport az elmúlt hat évben is következetesen egyre nagyobb befektetéseket és fejlesztéseket vitt véghez Romániában. Ugyanakkor egyre közelebb kerül a vállalat azoknak a technológiáknak az alkalmazásához, amelyek jelentősen megváltoztatják a már eddig is nagyrészt automatizált gépjárműgyártást. Ennek az lesz az egyik következménye, hogy a közeljövőben Romániában is csökkenthető lesz az ebben a szektorban dolgozó alkalmazottak száma.

Pörög az autók értékesítése is, de még mindig kicsi piac a román

Nem csak a hazai autógyártás volumene nő, hanem az autópiac is szépen bővült az elmúlt időszakban. 2018-ban az új személyautók beírása 23,1%-kal növekedett, ami Litvánia után a második legdinamikusabban fejlődő autópiaccá tette Romániát az EU-ban. Tavaly 130 919 új autót írtak forgalomba, ami 2008 óta nem látott értékesítési számokra enged következtetni. Ennek ellenére Románia továbbra sem tartozik az EU legjelentősebb autópiacai közé ezen a téren, az Unióban csupán a 15. legnagyobb.

Januári EU-s statisztikákat figyelembe véve az is érdekes képet fest, hogy a tagországokban értékesített minden 4. autó a Volkswagen Csoporthoz tartozik, ami a német cégnek 24%-os piaci részesedést jelent az Unióban. A német autógyárat a francia Peugeot, Citröen autókat gyártó PSA Csoport követi 17,1%-os piaci részesedéssel, majd a Renault cégcsoport 9,7%-kal. Az EU teljes piacát tekintve a Renault cégcsoporthoz tartozó Dacia az idei év elején 43 784 személygépkocsit értékesített, ami azt is jelenti, hogy a romániai autógyártó piaci részesedése 3,1%-ról 3,7%-ra emelkedett. Ezzel megelőzték Hyundai-t (3,6%) és megközelítették az olasz Fiat autógyártót (4%).

Európa-szerte csökken az autók értékesítése

Az EU autóipara számára 2019 első negyedéve összességében kevésbé volt eredményes. Az Európai Gépjárműgyártók Egyesületének (European Automobile Manufacturers Assotiation) adatai alapján csökkent a forgalomba íratott új autók száma 2018-hoz viszonyítva, elsősorban Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. Múlt év első 3 hónapjában 1 792 880 személygépkocsit írattak forgalomba az Európai Unióban, idén pedig 1 722 442 autót.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális