2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Tíz elképesztő gazdasági jóslat 2019-re, ami akár be is jöhet

szerk. utolsó frissítés: 11:41 GMT +2, 2019. január 01.

Tavaly a Bitcoin és a tőzsdék zuhanását is jól megérezték a Saxo Bank elemzői. Milyen őrültségeket jósolnak 2019-re?


A dán Saxo Bank elemzőcsapata minden évben közzétesz egy listát a következő évre szóló 10 legőrültebb jóslatukról. Idén két céljuk is van vele. Egyrészt szeretnének rámutatni olyan negatív tendenciákra és azok potenciális következményeire, amiket nem igazán veszünk komolyan, és amelyeknek a lebecsülése hiba lehet. Másrészt az idei listának van egy közös üzenete vagy tematikája is, amit Steen Jakobsen, a bank vezető közgazdásza úgy foglalt össze, hogy: "Ebből elég! Ideje felébrednünk, és elkezdenünk meghozni a szükséges reformokat. Nem azért, mert ezt akarjuk, hanem azért, mert elengedhetetlenek".

1. Az EU bejelenti a nagy államadósságok átvállalását

A Saxo Bank elemzőcsapatának már rögtön az első jóslata meglehetősen meredek, de létező problémákra hívja fel a figyelmet. Szerintük 2019-ben egyes EU-tagállamok (Olaszország, Görögország) államadósságának fenntarthatatlansága, a populisták előretörése, az emelkedő kamatok és a lassuló gazdasági növekedés együttesen arra fogják késztetni az Európai Uniót, hogy találjanak válaszokat arra a kérdésre, hogy miként lehet megelőzni egy újabb válság kialakulását.

A Saxo Bank szerint korántsem elképzelhetetlen, hogy Olaszországban elmélyül az adósságválság, és továbbterjed az évek óta szintén számos rejtett gazdasági problémával küzdő Franciaországra. Így pedig Németországnak és az EU más, gazdaságilag erős lábakon álló államainak, nem lesz más választása, mint belátni, hogy közös adósságrendezésre van szükség, ami gyakorlatban a GDP 50 százalékát meghaladó államadósságok Európai Központi Bank általi átvállalását jelentené.

2. Németországban felütheti a fejét a recesszió

Egy komolyabb gazdasági felfordulás miatt akár a német gazdaság is csökkenésnek indulhat. A Saxo Bankos elemzők attól tartanak, hogy a gyenge gépjárműeladások, valamint a gépjárműipar átalakulása sodorhatják bajba Németországot. Azzal érvelnek, hogy bár a német ipar a globális autógyártás éllovasa, az igyekezet ellenére azért még mindig le van maradva az elektromos autókkal kapcsolatos technológiákkal. Ami azért is rossz hír a német gazdaságnak - és áttételesen Közép-Kelet-Európának is, mert mát 2040-re az új autók 55%-a elektromos lehet.

3. Ugyanannyit fog érni az angol font, mint az amerikai dollár

Lehet, hogy az angol font komoly visszaesése nem is annyira új keletű jóslat. A Saxo Bank szerint viszont azt nem sokan számolják bele a képletbe, hogy Theresa May kormánya már lassan mind a kilenc életét elhasználta, és jövőre Angliában akár új választások is lehetnek. Így véleményük szerint sokan alábecsülik annak a lehetőségét, hogy a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt kerül hatalomra. Corbynék gazdasági programja márpedig olyan újszerű elemeket tartalmazó intézkedéseket foglal magába, ami egyes számítások szerint akár a GDP 5%-át is meghaladó brit költségvetési hiányhoz vezethet. Ennek fényében a Saxo Bank - Brexit ide vagy oda - azt jósolja, hogy a font árfolyama a jelenlegi 1,30 dollárról akár paritásba is kerülhet 2019 végére a dollárral. A történelem során még soha nem fordult elő egyébként hasonló.

Forrás: Outrageous Predictions 2019

4. Globális szállítási adót vetnek ki a klímaváltozás miatt

Szélsőséges időjárási viszonyok, számos országot érintő hőhullám, vészjósló előrejelzések. A Saxo Bank szerint muszáj lesz nagyon gyorsan kezdeni valami a klímaváltozás kérdésével. A bank elemzői arra tippelnek, hogy a jelentős adókedvezményeket élvező légi és hajózási szállítási iparág fog elsőként olyan adót kapni a nyakába, amely a szén-dioxid kibocsátás szerint tenné számukra kötelezővé bizonyos adók befizetését. A Saxo Bank szerint ennek hatására nem csak a szállítási díjak, hanem a végső eladási árak is jelentősen növekedhetnek, nőni fog a repülőjegyek ára és drágább lesz vakációzni. A jóslat valóra válásához elsősorban az kéne, hogy az Egyesült Államok és Kína végre komolyan vegyék a problémát, és elkötelezettebben harcoljanak a környezetszennyezés ellen - mutatnak rá az elemzők.

5. A hatalmas adósság vethet véget a Netflix diadalmenetének

A Saxo Bank elemzőcsapata szerint a probléma méretéhez viszonyítva túl keveset beszélnek arról, hogy több nagyvállalat is hatalmas adósságállományt görget maga előtt. Az egyik ilyen vállalat éppen a Netflix, amely hatalmas növekedésen van túl: 2014 elején még 50 dollárt ért egy Netflix-részvény, ma már az árfolyam meghaladja a 250 dollárt. Az amerikai vállalat 10 milliárd dollárt is meghaladó adósságállomány mellett növekedett ekkorát, és a jóslat szerint jövőre akár eljöhet az a pillanat is, amikor a befektetők komolyan aggódni kezdenek a vállalat fizetőképessége miatt, ez pedig a vállalatnak adott hitelek kamatlábainak növekedéséhez vezethet. A magasabb finanszírozási költségek pedig nagyon visszafoghatják a Netflix fejlődését, amit az olyan új versenytársak, mint például a nemrég szintén streaming-szolgáltatás indító Disney, azonnal és könyörtelenül használnának ki.

6. Háttérbe szorulhat a GDP, mint a legfontosabb gazdasági mutató

A dán bank szerint jövőre az is megtörténhetne, hogy a legnagyobb pénzügyi szervezetek, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy a Világbank többé már nem elsődleges mutatóként tekintenek a bruttó hazai össztermékre (GDP), mint mérőszámra. A jóslat szerint fel fogják ismerni, hogy a GDP nem képes jól mérni az egyre fontosabbá váló környezeti tényezőket, vagy a lakosság egészségi állapotát, ezért új mutatókat fognak találni, amelyek a termelékenységből és a gazdasági teljesítmény szélesebb hatásaiból fognak kiindulni.

7. Felfoghatatlan értékű kárt okoz egy napkitörés

Ahhoz képest, hogy a földi élet mekkora mértékben függ a Naptól, a Saxo Bank szerint egy esetleg napkitörés bekövetkeztét és annak hatásait is túlságosan alábecsüljük. Ha tényleg megtörténne, akkor a legsúlyosabb formája egy koronakidobódásnak nevezett jelenség lenne, a napvihar pedig akkor okozná a legnagyobb kárt, ha a nyugati féltekét érné a bolygónak. Megzavarná a műholdakat és elszabadulna a káosz a navigációs rendszerektől függő légi- és földi közlekedésben egyaránt. És akkor az elektromos hálózatokban okozott zavarra nem is tértünk ki.

Egyébként 2013-ban egy tanulmány ennél is nagyobb kárt becsült egy esetleges napvihar következményeit vizsgálva. A Saxo Bank most 2 000 milliárd dolláros kárra tippel. Összehasonlításképp: Románia egy év alatt 211 milliárd dollárt termel.

8. Ingatlanválság ütheti fel a fejét Ausztráliában

A Saxo Bank egyik legmeredekebb jóslata, hogy 27 év után újra recesszió vár Ausztráliára, aminek az egyik legfájdalmasabb következménye az ausztrál ingatlanárak beszakadása lehet. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor a háztartási vagyonok visszaesése mellett nagyot csökken a belső fogyasztás is, a folyamat vége pedig az ingatlanszektori beruházások elmaradásában és egy bankválságban fog kicsúcsosodni. A bank elemzői szerint a felvázolt forgatókönyv akár tényleg be is következhetne jövőre, és annak ellenére is kevés szó esik a veszélyéről, hogy komoly jegybanki intervenció nélkül nem is tudna az ország gazdasága túllépni egy ilyen helyzeten.

9. Az Apple tőkét ad a Teslának

A mostanában jelentős fejlesztéssel vagy innovációval nem igazán jelentkező Apple-nél jól tudják, hogy akkor tudnak még jobban beépülni az emberek mindennapjaiba, ha új területeket is meghódítanak. Ilyen terület az autózás is, és mivel a Teslának tőkére van szüksége, az Apple-nek pedig bőven van pénze, meg fogják vásárolni az autózás egyik legizgalmasabb vállalatát a Saxo Bank elemzése szerint.

Forrás: Outrageous Predictions 2019

10. Trump nagy botrány mellett leváltja az amerikai jegybank elnökét

Donald Trump már 2018-ban is sokat kritizálta az általa kinevezett Jerome Powellt, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökét. Trump ugyanis nem örül annak, hogy a Fed emeli az alapkamatot. A Saxo Bank szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a fennmaradó monetáris politika mellett 2019 elején tovább fog tartani a részvényárak esése, így Trump meglépi a szinte elképzelhetetlen, és kirúgja a Fed elnökét, helyébe pedig egy olyan jegybankelnököt ültet, aki hajlandó lesz kiszolgálni az amerikai kormányt és őt magát.

Ugyan a Saxo Bank elképesztő előrejelzései valószínűtlennek tűnnek, minden évben előfordulnak olyan jóslatok, amelyek megvalósulnak. A tavalyi tíz jóslat közül háromra is azt lehet mondani, hogy teli találat volt. A Bitcoin valóban a "kutyák martaléka lett", az Egyesült Államokban mára tényleg komoly kérdőjelek vannak a Fed függetlenségét illetően, és a tőzsdei zuhanásokat is jól "megérezték" a dán bank elemzői.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális