2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7536 RON
USD = 4.3072 RON
HUF = 1.4328 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,570.77(0.44%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Mitől süllyedt 6 lej alá a benzin ára?

szerk. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A hazai benzinárakat is erősen befolyásolják a nemzetközi történések, ezeknek viszont eltérő magyarázataik vannak.


5,99 lej/liter. Ennyibe került október 15-én reggel a standard 95-ös benzin a kolozsvári reptér környékén levő OMV benzinkútnál. Ez azért érdekes, mert április óta, amióta a kormány literenkénti hét eurócentes jövedéki adót vetett ki az üzemanyagra, még nem süllyedt a 6 lejes értékhatár alá a benzin ára, de volt már 6,4-6,5 lej is idén. Persze nemcsak nálunk, szerte a világban egyre olcsóbb a tankolás. Azt tudjuk, hogy a benzinárak és a kőolaj nemzetközi árának az alakulása között szoros az összefüggés, de mégis,

mi történik a világban?

A brent kőolaj hordónkénti árát az tolja egyre lejjebb, hogy Szaúd-Arábia kőolajjal árasztja el a világpiacot. A kőolaj ára már olyan alacsony szintre került, hogy súlyosan veszélyeztetheti több kőolaj-exportáló ország költségvetési egyensúlyát is.

Az utóbbi három hónapban a brent kőolaj hordónkénti ára több mint 20%-kal, 115 dollárról 90 dollár alá esett. A világpiaci ár zuhanásával kapcsolatban a világsajtóban idézett Rashid Abamni, a Szaúd-Arábia kőolaj- politikájáért és stratégiájáért felelős központ elnöke kijelentette: az teljes mértékben a Szaúd-Arábia által nyújtott túlkínálatnak köszönhető. A kőolaj-túlkínálat mellett szóló szaúdi érvek viszont nem túl meggyőzőek: Abamni szerint arra azért van szükség, hogy Szaúd-Arábia középtávon magasabb bevételekhez jusson és az olcsóbbá váló üzemanyag által is korlátozza a palagáz-kitermelések szintjét az Egyesült Államokban .

 

A Brent kőolaj árának alakulása
Forrás: investing.com  

 

 

A Wall Street Journal ezzel ellentétben a kőolaj árának csökkentését egy titkos, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által megkötött paktummal magyarázza, ami a nyersanyag árfolyamának jelentősen kitett, közös ellenségeknek számító Irán és Oroszország ellen irányul. A Zerohedge.com szerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közös célja, hogy visszaszorítsák az iráni kormány nukleáris törekvéseit, valamint eltántorítsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szíriai Aszad-rezsim támogatásától.

Így a kőolaj árának folyamatos csökkenése tovább folytogathatja az amúgy is egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő orosz gazdaságot is. Oroszország egyik legnagyobb bevételi forrása a szénhidrogének értékesítéséből származik: az ország összes exportjának 70%-át kőolaj és földgáz teszi ki. A kőolaj árának zuhanása mellett az orosz költségvetés egyre kevésbé lesz egyensúlyban tartható, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt évben Oroszország bevételeinek 50%-át a kőolaj és földgázkitermelésre kivetett adók és vámok adták.

Már több elemzés is rámutatott, hogy Oroszország esetében körülbelül 101 dollárra tehető a kőolaj azon hordónkénti legalacsonyabb világpiaci ára, amely mellett az orosz költségvetés még egyensúlyban tartható. A helyzet Irán esetében még súlyosabb: a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) szerint az iráni kormány az ország 2014-es költségvetésének készítésénel 140 dollár/hordós fedezeti olajárral számolt. 

 

Az OPEC tagállamok kormányai által 2014-ben a költségvetésük elkészítésénél használt kőolajárakkal kapcsolatos becslések.

Forrás: The Wall Street Journal

kőolajbenzinkútüzemanyag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális