2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nekünk annyira nem is fájna az elvonókúra

K.A. - Sz.Cs.E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Az EU egészének viszont igen. A tagállamok az energia 53 százalékát importálják, a legfőbb beszállító Oroszország. Ábrán az energiafüggőség.


Az Európai Unió az elmúlt évben naponta átlagosan több mint 1 milliárd eurót költött energiaimportra – derül ki az Európai Bizottság adataiból. Az EU a felhasznált energia több mint felét importálja, energiaforrásainak jelentős részét pedig attól az Oroszországtól kapja, amely az unió legfőbb energiaszállítójának szerepkörében energiaforrásait előszeretettel használja geopolitikai fegyverként. A "bejövő élelmiszercsapot" már elzárták, kérdés, mikor nyúlnak a kimenő gázvezetékhez.

Az energiafüggőség költségei évente 400 milliárd euróra rúgnak

Az EU a felhasznált energia 53%-át importálta 2013-ban: a kőolaj 90%-át, a földgáz 66%-át és a szilárd tüzelőanyagok (például szén) 42%-át is külső forrásból szerezte be. A magas energiafüggőség miatt az előző évben mintegy 400 milliárd euróra volt tehető az EU tagállamai által energiaimportra elköltött összeg.

Az EU az Oroszországból származó energiaimporttól való függősége aggodalomra adhat okot: Oroszországból származik a kőolaj harmada, a földgáz 39%-a, valamint a szilárd tüzelőanyagok 26%-a. Mi több, hat tagállam gázszükségleteit teljes egészében Oroszországból származó importból fedezi.

Learn About Tableau

Energiafüggőségi mutató

Az energiafüggőség szintje megmutatja, hogy adott gazdaság milyen mértékben támaszkodik külső energiaforrásokra annak érdekében, hogy kielégítse energiaszükségleteit. Az energiafüggőségi index kiszámításakor figyelembe veszik a nettó energiaimportot, amelyet a bruttó hazai energiafogyasztás és a tartalékok mértékének összegével osztják.

“Az energiabiztonság kiemelkedő szerepet fog játszani a bizottság munkájában az elkövetkezendő hónapokban, hiszen ez a kérdés döntő fontosságú mindannyiunk számára” – mondta Jerzy Buzek, az Európai Ipari Bizottság elnöke azok után, hogy a EB által májusban bemutatott Európai energiabiztonsági stratégiát az ipari bizottság július 22-ei ülésén megvitatta.

Az Európai Energiabiztonsági Stratégia szerint a követendő út az Európai Unió energiafüggetlenségének növelése az energiaforrások, valamint az ellátó országok diverzifikálásával érhető el. Fontos stratégiai cél az energiafogyasztás visszaszorítása, a tagállamok közti együttműködés erősítése és a megújuló energiaforrásokba való befektetés. Ez mind-mind szépen hangzik, csak kérdés, mikorra lesz látható eredménye a stragégiáknak, és addig hányszor használja majd Oroszország legfontosabb geopolitikai fegyverét, az energiát.

OroszországkőolajüzemanyagEurópai Unióenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális