2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Elözönli Romániát az olcsó moldovai gyümölcs?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Oroszország veszélyes rovarok miatt importtilalmat vezetett be a moldovai gyümölcsökre, amelyek így a romániai piacokra kerülhetnek. 


A romániai piacokat és szupermarketeket hamarosan elözönölheti az olcsó moldovai gyümölcs és zöldség. A román kormány és a hazai áruházláncok képviselői is tárgyalásokat folytatnak keleti szomszédunkkal arról, hogy fogadják a Moszkva által bevezetett korlátozások következtében az orosz piacra már nem szállítható moldovai gyümölcs- és zöldségtermelők termékeit.

Oroszország július 18-tól importtilalmat vezetett be a Moldovából származó gyümölcsökre. Az orosz élelmiszer-biztonsági hatóság hivatalos indoklása szerint veszélyes és káros rovarokat azonosítottak egyes Moldovából importált termékek esetében.

A hét elején az Európai Unió bejelentette: augusztus 1-től növeli az EU területére vámmentesen bevihető egyes moldovai termékek mennyiségét. Az Adevărul szerint az EU így megduplázza az almára (40 ezer tonnáról 80 ezerre), szilvára (10 ezer tonnáról 20 ezerre) és szőlőre (10 ezer tonnáról 20 ezerre) kivetett export kvótákat.

 Forrás: shutterstock.com

Tárgyalásba kezdenek a hipermarketekkel 

Delia Nica, a Kereskedelmi Hálózatok Szövetségének alelnöke arra bátorította a moldovai termelőket, hogy a következő időszakban lépjenek tárgyalásokba a romániai áruházláncok képviselőivel. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői csportot küldött Moldovába azzal a feladattal, hogy előkészítsék azokat a folyamatokat, amelyek az EU piacain moldovai mezőgazdasági termékekkel való kereskedelemhez szükségesek.


A romániai termelők aggódhatnak, hiszen annak ellenére, hogy az idei termés nagyon jónak mondható, hamarosan komoly versenytárssal fogják szembetalálni magukat, hiszen a moldovai gyümölcsökhöz átlagosan háromszor olcsóbban lehet majd hozzájutni.

A jelenlegihez hasonló kezdeményezés 2010-ben nem járt sikerrel

"Négy éve a román hatóságok lehetővé tették volna egy bukaresti logisztikai központ létrehozását a moldovai termelők számára, ők viszont nem mutattak túlzott érdeklődést a projekt iránt. Tovább exportáltak Oroszországba, hiszen könnyebb volt így az adóelkerülés, és nem okozott problémát a termék származásának beazonosítása sem" - jelentette ki Valeriu Cosarciuc, a Moldovai Köztársaság volt mezőgazdasági minisztere.  

Forrás: shutterstock.com

Míg Moldova Köztársaság 2001-es összes exportjának még 60 százaléka ment a volt szovjet tagállamokba, 30 százaléka pedig az Európai Unió tagállamaiba, jelenleg az export csupán 39 százaléka kerül a volt szovjet utódállamok valamelyikébe, 48 százaléka pedig EU-ba. A Financial Times szerint az ország Romániával való kereskedelme jelenleg meghaladja az Oroszországgal való kereskedelem szintjét.

A moldovai kormány júniusban kereskedelmi megegyezést kötött az EU képviselőivel. Oroszország korábban többször is figyelmeztette Kisinyovot, hogy felhagy a két ország között fennálló szabadkereskedelmi megállapodással, ha Moldova és az Európai Unió között megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

Forrás: MTI, Mediafax, Adevărul, Gândul 

gyümölcsMoldovaOroszország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális