2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Megmondta a tutit az Európai Bizottság Romániának

Sz.Cs.E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Nyolc pontban foglalták össze az országspecifikus ajánlásokat. Egyenlő női és férfi nyugdíjkorhatárt, átláthatóbb minimálbér-emelést és gyakorlatilag többkulcsos adót javasolnak.


Az áfacsalások és a feketemunka csökkentését javasolja Romániának az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásában. A nyolc pontba összeszedett javaslatcsomagban az áll, hogy csökkenteni kellene az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkezők adóterheit, de úgy, hogy ez ne érintse negatívan a költségvetést. Ez gyakorlatilag egy valamilyen többkulcsos adórendszer alkalmazását jelentené.

A Románia 2014. évi nemzeti reformprogramjáról és Románia 2014. évi konvergenciaprogramjának tanácsi véleményezéséről című ajánlásban a 2010-ben elkezdett nyugdíjreform folytatását is javasolja az EB: a nők és férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítését kell elérni.

Az egészségügyben reformokra van szükség – állapítja meg az EB, a hatékonyság, a minőség és a hozzáférhetőség tekintetében is javulásra van szükség, a hátrányos helyzetben élők és elszigetelt közösségek számára is biztosítani kell a megfelelő ellátást. A csúszópénzt vissza kell szorítani a megfelelő ellenőrzési rendszer kialakítása révén.

Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökséget is erősítené az EB, különös hangsúlyt fektetve a nyilvántartásból hiányzó fiatalok elérésére. Az idősebbek munkaerő-piaci helyzetét is javítani kell. Átlátható minimálbér-megállapításra van szükség, ami figyelembe veszi a társadalmi, gazdasági és munkaerő-piaci körülményeket.

Az oktatási reform kapcsán az EB azt írja, erősíteni kell a szakoktatás minőségét, és népszerűsíteni az élethosszig tartó tanulási programokat. Már a korai gyerekkorban jobb hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz – fogalmazzák meg.

Javítani kell a szociális juttatások hatékonyságát is, főleg a gyerekeknek szóló, a szegénység leküzdésére irányuló támogatásokat kell megerősíteni az EB ajánlása alapján. A romák munkaerő-piaci integrációjára is különös hangsúlyt kellene fektetni, emelni kell az iskolai részvételt,  csökkenteni a korai iskolaelhagyók arányát.

A közhivatalok hatékonyságán is lehetne javítani az EB szerint, jobb humánerőforrás menedzsment, döntéshozatali eszközök és különböző kormányzati szintek közötti koordináció segítségével. Az EU-s alapok lehívásának felgyorsítása prioritás, a stratégiai, több évre szóló költségvetési tervezés pedig segíthet. 

Az igazságszolgáltatás minőségét és hatékonyságát is emelni kell, leküzdeni mindenszintű korrupciót, és biztosítani a bírósági ítéletek végrehajtását – állapítják meg.


Az energia- és közlekedési szektorban versenyhelyzetet kell teremteni, az állami cégeknél korszerű  vállalatirányítási módszereket kell gyakorlatba ültetni. Az energiahatékonysági politikák is javításra szorulnak, a határon átnyúló energiahálózatok kiépítését pedig prioritásnak kell tekintse az ország.

Az Európai Bizottság minden tagállam számára elkészítette az országspecifikus ajánlásait. Magyarországnak egy hét pontból álló, szigorúbb, helyenként konkrétabb javaslatot készítettek. Az idei költségvetési intézkedések megerősítését kérik, a pénzügyi tranzakciós illeték átalakítását, a különadók kivezetését javasolják. A közmunkaprogram felülvizsgálatát, a munkanélküli segély folyósítási idejének a meghosszabbítását, felsőoktaatási reformot és független nemzeti energiaár-szabályozó hatóságot is ajánljanak Magyarországnak.

Európai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális