2017. aug. 23. szerdaBence
EUR = 4.5873 RON
USD = 3.8951 RON
HUF = 1.5118 RON
GDP-növekedés = 5,9%
Átlagbér = 2376 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 8,343.54(-0.10%)
Infláció = 1,42%
Alapkamat = 1,75%

Az EU legszegényebbjei vagyunk egy újabb életszínvonal-mutató szerint

 Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A régi, jól bevált GDP/fő sem ad ujjongásra okot. Legalább az élet olcsóbb egy kicsit nálunk, de nem minden: a dohány, a sajtfélék, a tejtermékek kifejezetten drágák a jövedelmünkhöz képest. 


Megjelentek az Eurostat első hivatalos becslései a 2012-es európai gazdasági mutatók alakulásáról. Eszerint továbbra is hatalmas a szakadék a leggazdagabb és legszegényebb tagország között, ami az egy főre eső hazai összterméket (GDP-t) illeti. Bulgáriában mindössze az uniós átlag GDP/capita 47%-át érte el, de Románia sem áll jobban a maga 49%-ával. Ezzel szemben a luxemburgi GDP/fő 2,7-szer nagyobb, mint az EU-átlag. Az alábbi ábrákon már az EU-ba készülő Horvátországról kapott információkat is feltüntettük.

Az EU egy másik, alternatív életszínvonal-mutatót is közölt, ami a szakértők szerint jobban tükrözi a jóléti rangsort. Az egy főre eső aktuális fogyasztásról szóló adatok (AIC - Actual Individual Consumption) homogénebb EU-ra utalnak, de ezen a listán már Bulgária is legyőzi Romániát: a hazai fogyasztók az EU-átlag 48%-át költik.

A nagy jövedelem- és életszínvonalbeli különbséget részben kárpótolja az, hogy nálunk az egyik legolcsóbb az élelmiszereket és alkoholmentes italokat tartalmazó fogyasztói kosár: az EU-átlag 67%-ába kerül nálunk a felméréshez kiválasztott 500 összehasonlítható termék. Ebben a tekintetben csak Lengyelország előz meg minket.

A legnagyobb árkülönbségek EU-s szinten a dohánytermékeknél vannak, míg az alkoholos italok Romániában az egyik legolcsóbbak. Az alábbi ábrán az egyes kategóriák „legolcsóbb” és „legdrágább” országait tüntettük fel – a régióbeli versenytársakat pedig sosem mellőztük. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális