2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Hogyan állítsuk össze az önéletrajzunkat?

Kérdezett: Kudor Emese utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A CV, akár egy munkaerőpiaci személyi: jellemez. Strukturáltság mellett csak a lényegre kell fókuszálnia - tartja a HR szakértő.


A beszélgetés első részében az álláshirdetések dzsungeléből kaptunk kivezető kapaszkodót. Most az önéletrajz összeállításához kapunk tippeket Pataki Csilla HR tanácsadótól.

>> Mire figyeljünk, ha állást keresünk? >>

Mit kell tartalmazzon kötelező módon egy CV?

- Itt Romániában általában az Europass CV-t használják. Sok más európai országban ezt inkább állami és EU-s intézményekben kérik. A legtöbb portálon, illetve a tanácsadó cégek honlapján szoktak közölni önéletrajz mintákat, ezt mindig meg kell nézni, és a minta szerint készíteni el az önéletrajzot. Például Magyarországon, Ausztriában, Nagy-Britanniában csak akkor ajánlott az Europass CV-t használni, ha kifejezetten ezt kérik. Az amerikai típusú önéletrajz sokkal elterjedtebb.

Pataki Csilla

Pataki Csilla
Milyen az amerikai típusú?

- Előbb kiemelünk néhány fontosabb megvalósítást, eredményt a karrierünkben, amelyek szorosan kapcsolódnak a megpályázott munkakörhöz, utána kronologikus sorrendben felsoroljuk a munkaköröket (a legújabbat előbb) a fő feladatokkal, felelősségekkel és eredményekkel. Sokkal dinamikusabb és sokkal kompaktabb, mint az Europass, ami véleményem szerint nagyon szétesik, bár van egy rendszere, de nagyon sok az üres hely. Ettől az önéletrajz nagyon hosszú lesz, az 5-6 oldal információtartalma tulajdonképpen elfért volna 2-3 oldalon.

Fényképet kell, hogy tartalmazzon a CV?

Ha a jelentkezési feltételek között nem kérnek fényképet, akkor inkább ne tartalmazza az önéletrajz. Angliában például nem ajánlják a fényképet, mert azt mondják, hogy ez diszkriminációs alap. Se születési dátumot, se állampolgárságot, se fényképet nem szoktak kérni. Magyarországon és Romániában általában kérik a fényképet. Nem muszáj személyigazolvány komolyságú képet betenni, de mindenképpen komolyabbat érdemes használni. Attól függően, hogy milyen állásra jelentkezünk, lehet egy teljesen üzleti, vagy félig hivatalos öltözet. Az informatikai szakmában például lazább kicsit az öltözködési kultúra, de ha valaki egy bankhoz jelentkezik, muszáj az öltöny, nyakkendő, kosztüm a képen és az interjún egyaránt.

Melyek azok a részek, amelyeket bátran ki lehet hagyni, és az álláskeresők gyakran csak felpumpálják velük az önéletrajzukat?

- Például a hobbyt nem feltétlenül kell beírni, csak abban az esetben, ha valami olyasmiről van szó, ami ráerősít az álláshirdetésben kért kompetenciára. Például ha a csapatmunka fontos abban a munkakörben, egy csapatsport űzését be lehet írni. De a „zene, olvasás” – ezeknek nincs semmi jelentősége, csak töltik a helyet. Ezen kívül nem kell minden apró feladatot beleírni, inkább komplex feladatokat, folyamatokat kell megfogalmazni, és elsősorban azokat, amelyek relevánsak a hirdetés szempontjából. Ami nem kapcsolódik, azt össze lehet foglalni egy mondatban, vagy mellőzni lehet.

Mit érdemes tapasztalatként felsorolni?

- Bármit, ami kapcsolódik akár a munka jellegéhez, akár a kért kompetenciákhoz. Nem csak az alkalmazotti státusban szerzett tapasztalatot lehet bemutatni. Tapasztalatot lehet szerezni önkéntesként vagy civil szervezeti aktivitás során.

Gondolom, ha valaki bankhoz jelentkezik, nem sokat számít, ha például gyerekekkel foglalkozott egy alapítványnál...

- Attól függ, hogy mikor és miért dolgozott ott. Például, ha eközben nem dolgozott (mert tanult, egyetem után még nem talált állást, munkanélküli volt) és az időszak lefedetlen az önéletrajzában, akkor számít. Mert azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy nem volt munkaviszonya, hasznosan töltötte az idejét. Ez akár az ambícióról is tanúskodhat.

Milyen hosszú legyen egy CV?

- Az Europass formátumban 2-3 oldalba nehezen fér bele a mondanivaló, hiszen az oldal egyharmada a keret. Elméletileg viszont 8-10 év tapasztalatig 1-2 oldalas önéletrajz javasolt, 10 év fölött 3 oldal megengedhető.

Mi az, amin egyből megakad a szeme a munkáltatónak egy CV-n?

- Először is az, hogy rendezett. Az Europassnál egyszerű, mert megvan a rendszer, de ott is lehet hibázni: felsorolás össze-vissza, rövid vonalka-hosszú vonalka, eltérő betűtípus vagy karakternagyság stb. Ez már rendetlen emberre utal. Nagyon fontos az áttekinthetőség, következetesség, rendezettség. Például, ha egy munkakörnél pontozott felsorolást használunk a feladatok bemutatásához, a többi munkakör esetében is ugyanazt használjuk. A második, ami általában szembeszökik mindenkinek, ha van benne helyesírási hiba.

Az első benyomás után jön a tartalmi rész. Milyen feladatokat végzett, milyen felelőssége volt, milyen eredményeket ért el. Nem feltétlenül jó a túl sok helyen szerzett munkatapasztalat: ha valaki félévente cserélte a munkahelyét, arra utalhat, hogy egy helyen sem tudott megmaradni. Esetleg összeférhetetlen? Rosszul teljesít? De lehet, hogy projekteken dolgozott, ami, ha letelt, tovább kellett mennie. Az ilyen esetet meg kell jelölni.

A munkatapasztalat megítélése változó: ha valaki kevés helyen dolgozott, és ott 5-10 évet is eltöltött, lojalitásra is utalhat, ugyanakkor más úgy értelmezheti, hogy nem hajlandó változtatni, kényelmes. Erről az interjún adott válaszok adnak több információt.

Mennyire lehet egy CV alapján kiszűrni, ki a jó munkavállaló?

- Formailag arra rámutathat a CV, hogy valaki nagyon hanyag vagy nemtörődöm, mert most már annyi minta áll rendelkezésre, hogy csak az nem tud összeállítani egyet, akit nagyon nem érdekel. Tartalmilag a nem megfelelő végzettség vagy munkatapasztalat (mennyiségi vagy minőségi) jelenti a szűrés alapját. Azonban egy nagyon jó CV még nem jelent semmit.

Hogyan lehet kiszűrni a hazugságot a CV-ből?

- Ezt csak interjú során lehet. Csak CV alapján akkor lehet kiszűrni, ha ellentmondások vannak a különböző munkakörökben felsorolt felelősségek között, nagyon eltérőek a munkakörök szakterületei. Illetve, ha például túl nagy az ugrás: ha egy beosztotti pozícióból egyből 2-3 szinttel magasabb munkakörbe lép valaki, az gyanús.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális